Fedezd fel a helyi természeti értékeket!

Fotó- és videópályázat általános iskola felső tagozatosai és középiskolások részére a Pro Vértes Közalapítvány szervezésében

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány országos fotó- és videópályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok számára „Fedezd fel a helyi természeti értékeket!” címmel. A versenyre olyan fotókkal, videókkal és animált GIF-ekkel nevezhetnek a fiatalok, amelyeket a megyéjükben vagy más megyében található helyi jelentőségű természetvédelmi terület valamelyikén készítettek.

Pályázati feltételek

 • A pályázaton Magyarországon élő, általános iskola felső tagozatos (5-8. osztályos) és középiskolás (9-13. osztályos) fiatalok pályázhatnak.

 • Pályázni csak olyan fotóval, filmmel vagy animált GIF-fel lehet, amelyet a pályázó megyéjének vagy más megyének egy helyi jelentőségű természetvédelmi területén készített. A nevezéskor, a nevezési lapon meg kell jelölni melyik helyi jelentőségű természetvédelmi területen készült a pályázati anyag.

 • Egy általános iskolás felső tagozatos diák 2 darab, maximum 5 perces videóval, fotó kategóriában maximum 5 fotóval pályázhat, illetve az animált GIF kategóriában maximum 2 alkotást adhat be.

 • Egy középiskolás 2 darab, maximum 5 perces videóval, fotó kategóriában maximum 5 fotóval nevezhet, illetve GIF kategóriában maximum 2 különálló alkotással pályázhat.

 • Csak egyénileg lehet pályázni, csoportban nem.

 • A pályázaton való részvétel ingyenes.

 • A nevezéssel minden pályázó elfogadja a zsűrizés előre rögzített menetét és módját, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a pályaművet a Pro Vértes Közalapítvány egy kiállításon, a honlapján és a pályázathoz kapcsolódó sajtóanyagokban és sajtóeseményeken megjelentesse, amennyiben a pályamű díjat nyer a pályázaton.

 • Jelentkezéskor a pályázó felelősséget vállal azért, hogy pályaműve szerzői jogot, szabadalmat nem sért. A pályamű tulajdonjoga a pályázóé marad.

 • Pályázati anyagot nem fogadhatjuk el, ha az alkotmányos normákat, szerzői jogokat sért, vagy nincs összhangban a hatályos adatvédelmi szabályozással.

Mutasd meg a helyi természeti értékeket!

Ebben a kategóriában hagyományos értelemben vett természetfotókat várunk. Látogass meg egy, vagy több helyi jelentőségű védett területet, és örökítsd meg az ott fellelhető természeti értékeket (növényeket, állatokat, tájat)!

Vegyél részt a megóvásban!

Ebben a kategóriába olyan pályaművekkel lehet nevezni, amelyek azt örökítik meg, amikor valaki/valakik egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület természeti értékeinek megóvásán vagy bemutatásán munkálkodnak (pl. szemétszedés, odúkihelyezés, ismeretterjesztő táblák kihelyezése stb.).

Lásd másképp a természet szépségeit!

Ebben a kategóriában bármilyen témájú fotó beküldhető, az a lényeg, hogy helyi jelentőségű védett területen készüljön. Hagyd szabadon szárnyalni a fantáziád, mutasd meg, hogyan inspirál a felkeresett terület!

Videópályázat alkategóriái (általános iskola felső tagozatos tanulói és középiskolás diákok is nevezhetnek)

Mutasd meg a helyi természeti értékeket!

Látogass meg egy vagy több helyi jelentőségű védett területet,és örökítsd meg az ott élő természeti értékeket (növényeket, állatokat, tájat)!

Vegyél részt a megóvásban!

Ebbe a kategóriába olyan pályaművekkel lehet nevezni, amelyek azt örökítik meg, amikor valaki/valakik egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület természeti értékeinek megóvásán vagy bemutatásán munkálkodnak (pl. szemétszedés, odúkihelyezés, ismeretterjesztő táblák kihelyezése stb.).

Lásd másképp a természet szépségeit!

Ebben a kategóriában bármilyen témájú videó beküldhető, ami helyi jelentőségű védett területen készült. Hagyd szabadon szárnyalni a fantáziád, mutasd meg, hogyan inspirál a felkeresett terület!

Animált GIF kategóriában csak az alábbi alkategóriában lehet nevezni (általános iskola felső tagozatos tanulói és középiskolás diákok is nevezhetnek)

Lásd másképp a természet szépségeit!

Ebben a kategóriában bármilyen témájú animált GIF beküldhető, ami helyi jelentőségű védett területen készült. Hagyd szabadon szárnyalni a fantáziád, mutasd meg, hogyan inspirál a felkeresett terület!

Pályamunkák leadásának határideje és módja

A pályaművek kizárólag digitális formában, a verseny.provertes.hu/nevezes oldalon történő feltöltés útján adhatók be. A pályázáshoz regisztráció szükséges. Mindenki csak és kizárólag a saját maga által készített fotókkal, videókkal vagy animált GIF-ekkel pályázhat. A megadott személyes adatokat a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki.

A pályázó a regisztrációjával hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához.

Egy általános iskolás, felső tagozatos diák (5-8. osztályos) 2 darab, maximum 5 perces videót adhat be, fotó kategóriában maximum 5 fotóval nevezhet, illetve az animált GIF kategóriában maximum 2 alkotást adhat be.

Egy középiskolás diák 2 darab, maximum 5 perces videót adhat be, fotó kategóriában pedig maximum 5 fotóval nevezhet. Az animált GIF kategóriában maximum 2 alkotást adhat be.

Minden egyes fotónál és videónál egyesével jelölni kell a feltöltés folyamán, hogy melyik alkategóriába tartozik.

A versenyre csak olyan fotókkal, videókkal, animált GIF-ekkel nevezhetnek a fiatalok, amelyeket a megyéjükben, vagy más megyében található helyi jelentőségű természetvédelmi területen készítettek. A helyi jelentőségű természetvédelmi területekről készített térképek a verseny.provertes.hu/terkepek oldalon találhatóak.

Határidő

A pályázat beküldési határideje: 2014. május 12. hétfő éjfél.

A végső pályázat benyújtási határidőhöz közeledve a feltöltés sebessége lassulhat, ezért kérjük, lehetőség szerint minél hamarabb kezdjétek meg a pályázati anyagok beadását.

A pályázati anyagok formai és technikai követelményei

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány mind a fotó, mind a videó és mind az animált GIF kategóriában elfogadja a mobiltelefonnal készített pályamunkákat is.

Fotók esetében a kiállításon csak a 6 megapixelnél nagyobb felbontású képeket áll módunkban megjelentetni. A versenyben ettől függetlenül minden fotó részt vesz, és díjazásra továbbra is jogosult.

Fotók technikai feltételei:

File-típus: JPEG, a legjobb képminőségben feltöltve.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A diákok adataikat a nevezési folyamat során, a képekhez tartozó képcímet és alkategóriát a képek feltöltésekor adják meg.

Az animált GIF file technikai feltételei:

File-típus: animált GIF, az elérhető legjobb minőségben feltöltve.

A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A diákok adataikat a nevezési folyamat során, az animált GIF-ekhez tartozó címet azok feltöltésekor adják meg.

Videók technikai feltételei:

File-típus: bármely YouTube által támogatott, (lehetőség szerint mp4) minimum 720p minőségben.

Maximális hossz: 5 perc

A videóklip elején kötelező feltüntetni a mű címét, illetve a videó végén a készítő saját nevét.

A videókat a youtube videómegosztó oldalra kell feltölteni (NEM LISTÁZOTT beállítással – nem publikusként, de a link birtokában megnézhetőként), majd a pályázati felületen megadni a videó linkjét, címét.

A megadott paraméterektől eltérő videókat nem áll módunkban elfogadni.

A diákok adataikat a nevezési folyamat során, a videóhoz tartozó címet és alkategóriát a videó feltöltésekor is adják meg.

A file-nevek nem tartalmazhatnak szóközt, egyéb speciális karaktert.

Videók esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen, nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor a pályamunkához csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó ill. jogtulajdonos) írásos beleegyezését. A digitalizált dokumentumokat tömörített fájlként feltöltve lehet eljuttatni számunkra a youtube videó link megadásával egy helyen.

Szabadon felhasználható zeneművek és a vonatkozó jogi előírások elérhetőek az alábbi oldalon: https://creativecommons.org/legalmusicforvideos

Amennyiben a Creative Commons honlapon keresztül használsz fel zenét a videóban, add meg az előadó nevét és a felhasznált szám címét is, jelezve a Creative Commons jogot is, ebben az esetben egyéb hozzájárulást, beleegyezést nem kell feltöltened számunkra. A filmed végén egy ehhez hasonló szövegben jelenítheted meg:

“Ebben a videóban hallható a “Desaprendere (Treatment)” című szám, a fourstones -tól. A zenemű felhasználása Creative Commons Attribution-Noncommercial license hatálya alá esik.”

Díjazott videók esetén arra kérjük az alkotókat, hogy a videókat eredeti minőségben is adják majd át a Pro Vértes Közalapítvány részére, ezért érdemes a videókat eredeti méretben megtartani a nevezés után.

Szerzői és személyiségi jogi feltételek

Pályázni kizárólag olyan fotókkal, animált GIF-ekkel és videókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók/animált GIF-ek/videók mégis más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait megsértik, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítványt mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások tekintetében, illetve a fotók/videók/animált GIF-ek pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:

 1. a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a fotókat, videókat, animált GIF-eket a pályázat idején a pályázattal kapcsolatos felületeken, és a pályázat kapcsán rendezett kiállításon közzé tegye;
 2. a pályázat zsűrizésével kapcsolatosan a fotók/videók/animált GIF-ek a verseny.provertes.hu oldalon zárt formában, az előzsűri és zsűri tagjai számára, online módon hozzáférhetőek legyenek;
 3. a fotók, videók és animált GIF-ek a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány által rendezett kiállítás keretében nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek;
 4. a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat/videókat/animált GIF-eket. A fenti célok érdekében a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány jogosult a fotók/videók/animált GIF-ek tárolására digitális formában, illetve elektronikus eszközön;
 5. a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a zsűri által díjazott fotókat, videókat, animált GIF-eket sajtóanyagaiban megjelentesse.

A fentiektől eltérő felhasználásra a Pro Vértes Közalapítvány csak akkor jogosult, ha arról külön szerződést köt az alkotóval. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a fotók/videók/animált GIF-ek esetleges kiállítása és egyéb megjelenése során biztosítja, hogy a pályázó neve megjelenítésre kerüljön.

Zsűrizés

A zsűrizés több fordulóban zajlik, nem nyilvánosan. A szakmai előzsűri online (zárt rendszerben, nem nyilvánosan) szűkíti a pályaművek számát. A természetvédelmi szakemberekből, fotó- és videóművészekből álló szakmai zsűri elé már csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, helyi jelentőségű, a térképeken jelölt természetvédelmi területen készített, előzsűrizett fotók, videók és animált GIF-ek kerülnek, amelyek közül a zsűri 2014. május 15-19 között választja ki a nyertes alkotásokat, illetve a kiállításra szánt anyagokat.

A nyertesek pályaművei 2014. május 20-án kerülnek ki a verseny.provertes.hu honlapra, sorrend meghatározás nélkül. A díjazott pályaműveket egy budapesti kiállításon is megjelentetjük, melyhez a nyertesek szüleitől levélben szülői hozzájárulást fogunk kérni.

Közönségszavazás

Az előzsűrizést követően, kategóriánként maximum 50 pályaművet közönségszavazásra bocsájtunk. A szavazás online formában történik, a közönségszavazás oldalon leírtak szerint.

Május 15-19 között!

Karsa Dóra

Pro Vértes Közalapítvány

Viszló Levente

Pro Vértes Közalapítvány

Kalotás Zsolt

természetfotós

Péchy Tamás

festőművész

Járdány Bence

fotográfus

Verebélyi Roland

fotográfus

Karácsony Sándor

operatőr

Díjazás

A zsűri kategóriánként és korosztályonként egy darab 1., 2. és 3. díjat oszt ki. (általános iskola felső tagozat fotó 1,2,3 alkategória; középiskola fotó 1,2,3 alkategória; általános iskola felső tagozat animált GIF 1 alkategória;  középiskola animált GIF 1 alkategória; középiskola videoklip 1,2,3 alkategória)

Továbbá sorsolás útján 3 díjat osztunk ki 20 olyan iskola között, akiktől a legtöbb diák küldött be pályamunkát.

Díjak

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány kategóriánként (tehát mind a 11 kategóriában) egy 1., egy 2. és egy 3. díjat oszt ki.

Közönségdíj

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány minden kategóriában (tehát összesen 11 kategóriában) 1 közönségdíjat oszt ki.

Iskolák díjai

A

 • BenQ MX661 projektor
 • 25,000- Ft értékű könyvutalvány

B

 • Bresser LCD mikroszkóp és kit
 • 25,000- Ft értékű könyvutalvány

C

 • 45,000- Ft értékű könyvutalvány

Időzítés

Pályázat meghirdetése és beadás/feltöltés kezdete: 2014. április 7.

Beadási feltöltési határidő: 2014. május 12. hétfő éjfél

A zsűrizés időpontja: 2014. május 15-17 között

Közönségszavazás (kizárólag on-line) időpontja: 2014. május 15-19 között

A nyertesek pályaművei 2014. május 20-án kerülnek ki a verseny.provertes.hu honlapra, sorrend meghatározás nélkül.

Értesítés: A díjazottakat 2014. május 17-20 között értesítjük emailben és telefonon.

Ünnepélyes díjátadás és kiállítás megnyitó: 2014. május 23. péntek

A verseny.provertes.hu honlapon 2014. június 15-ig tekinthetők meg a beadott pályázati anyagok.